Gulasz bieszczadzki ze śliwkami

Składniki

  • 40 dkg wieprzowiny
  • 30 dkg baraniny bez kości
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • szklanka bulionu lub wywaru warzywnego
  • sok z cytryny
  • pół szklanki białego wina
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • starta skórka z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie
Suszone śliwki opłukać i zalać winem, odstawić na 2-3 godziny. W tym czasie mięso pokroić w paski, lekko posolić. Rozgrzać w garnku olej i przyrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać mięso i przysmażyć. Następnie do garnka wlać bulion, sok z cytryny i tartą skórkę. Dusić na małym ogniu około 45-50 minut.
Gdy mięso będzie miękkie wlać wino z suszonymi śliwkami. Dusić jeszcze 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

0 Responses