Składniki
- 40 dkg wieprzowiny
- 30 dkg baraniny bez kości
- 20 dkg suszonych śliwek
- 2 duże cebule
- szklanka bulionu lub wywaru warzywnego
- sok z cytryny
- pół szklanki białego wina
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- starta skórka z cytryny
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Suszone śliwki opłukać i zalać winem, odstawić na 2-3 godziny. W tym czasie mięso pokroić w paski, lekko posolić. Rozgrzać w garnku olej i przyrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać mięso i przysmażyć. Następnie do garnka wlać bulion, sok z cytryny i tartą skórkę. Dusić na małym ogniu około 45-50 minut.
Gdy mięso będzie miękkie wlać wino z suszonymi śliwkami. Dusić jeszcze 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.