Ciasto Krówka

Składniki

Na ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 1-2 łyzki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na krem
  • 500ml mleka
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki żelatyny


Dodatkowo
  • 1 puszka mleka skondensowanego



Przygotowanie

Rozdzielić białko od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut.

Z pół litra mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować z 3 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Do 1/2 szkl. mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną i mąke pszenną - roztrzepać. Wlać na gotujące się mleko sporządzona zawiesinę. Gotować ok. 5 minut po czym ostudzić.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Dodawać ją stopniowo do roztartego budyniu. Na końcu dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szkl. ciepłego mleka.

Puszkę mleka skondensowanego gotować w wodzie około 2 godziny po czym ostudzić.

Przekrojony biszkopt przełożyć uprzednio przygotowanym kremem. Wierzch polać karmelemi. Dobrze schłodzić.

1 Response
  1. Anna Grzelak Says:

    Krówka jest jednym z moich ulubionych ciast. Oprócz niej często przygotowuję też torcik wedlowski wg. oryginalnego przepisu z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Szczerze polecam ten torcik każdemu miłośnikowi czekolady :).